9 Ocak 2013 Çarşamba

Unutulmaz Anılar Retro Serisi




        GSStore'un son dönemlerdeki en başarılı hareketi bana kalırsa Retro Serisi. Gerçi önceki dönemlerden bu tarz bir seri girişimini pek hatırlamıyorum. Elit 1905 Serisi vardı tabi, o da başarılıydı... Yine de bu Retro Serisi meselesini ben GSStore'un zirvesine koyarım.

       Retro serisinin amacı; Galatasaray'ın tarihinde büyük yeri olan sporcular ile özdeşleşmiş veya efsaneleşmiş karşılaşmalarda giyilmiş formaların benzerlerinin uygun fiyata taraftara sunulması. Herhangi bir branşa bağlı kalınmadan (futbol daha ağırlıklı gerçi şuan) tarihte yer etmiş formaların tişörtleştirilmiş hallerinin satılması. Tişörtleştirilme meselesi bazı taraftarların hoşuna gitmedi, neden olabildiğince yakın kumaşlar ile o dönem formalarının birebirlerini giymiyoruz diye sordular. Ben de açıkçası başta öyle düşünenlerdendim, fakat Retro Serisi'nin bir amacı da uygun fiyatı sayesinde daha fazla taraftara ulaşabilmek ve günlük hayatta da kullanılabilecek ürünler üretmek. Yani aslında Retro Serisi bir koleksiyon serisi değil, dolabınıza asıp, orada sergileyeceğiniz bir seri değil, sokakta dolaşabileceğiniz, eskiyi o şekilde hatırlatabileceğiniz bir seri. Belki ilerde daha kapsamlı bir koleksiyon serisi çıkartabilir kulüp. Maliyeti yüzünden daha yüksek fiyatlı belki sınırlı sayıda birebir üretilmiş olan formalar satılabilir, ki bence Metin Oktay Parçalısı'nın mutlaka böyle bir versiyonu satılmalı, ancak bu Retro Serisi'nin amacı bundan biraz daha farklı.


1- Metin Oktay parçalı forma retrosu Retro Serisi içinde yer almıyor, ancak ben onu da o seriden sayıyorum. Galatasaray'ın en uzun süreli satışta tuttuğu ürünü olan Metin Oktay parçalısı geçtiğimiz aylarda nihayet doğru olarak, yani Tam Parçalı şekilde satışa sunuldu. Bu formanın herhalde hangi formadan esinlenildiğini hepimiz biliyoruz.
2-


Aslında uzunca bir süre bu formayı çok merak etmiştim. Yapılış hikayesini saygıdeğer bir koleksiyoner ağabeyimiz bana anlatmıştı. Kısmet bu güneymiş. Sanırım bu blog'un takipçileri de bu formayı ilk kez burada görüyor.
Bildiğiniz üzere bu forma Metin Oktay'ın ölümünden sonra alelacele yapılan o meşhur forma. Bir örneğini görebilir, elimizde tutabilir miyiz bilemiyorum. Ama ben bildiğim kısa hikayesini sizlere aktarayım bende kalmasın. Forma 13 eylül 1991 günü vefat eden Metin Oktay'ın anısına yas tutan Galatasaray Spor Kulübünün Gençlerbirliği deplasmanına çıkmadan önce Ankara'da alelacele yaptırdığı bir forma. Yapımında yanlış hatırlamıyorsam Başarspor'un emekleri büyük. Formalar 14 eylül 1991 akşamı Galatasaray'lı bir tekstilcinin fabrikasında dikilmeye başlıyor ve maç saatine kadar zor bela, sadece takıma yetecek kadar dikilebiliyor. Başka yok sadece takıma yetecek kadar... Reklam basılamıyor/dikilemiyor ama forma logo ve numaralar (10 numara hariç) Başarspor tarafından yetiştiriliyor. Bu maçta 10 numaralı formanın sahibi Koseçki, 20 numaralı forma ile sahaya çıkıyor gördüğünüz gibi.


3- Bu forma ise Retro Serisi içinde en az dikkati çeken ürün bana kalırsa. 96-97 sezonunda giymiş olduğumuz sarı formanın retrosu. Hagi'nin ilk sezonu olması yüzünden bu retro Hagi forması olarak adlandırılmış (Ayrıca Galatasaray forması altında çıktığı ilk maçta bu forma giyiliyormuş). Yine bana kalırsa bu forma yanlış bir seçim. Çünkü 96-97'deki sarı formanın herhangi bir akılda kalıcılığı, bir şekli, bir deseni yoktu. Gerçekten de Retro Serisi'ndeki hali ile hemen hemen aynıydı. Ürün de polo yaka bir store tişörtü gibi duruyor, sanıyorum Retro Serisi logosu olmasa kimse bunun bir formadan esinlenildiğini anlamazdı. Hagi ile ben hep 98-99 füme formayı özdeşleştirmişimdir. Hagi retrosu olarak o yapılsaydı, daha dikkat çekici olabilirdi. Ürün kesinlikle başarısız değil, ancak forma seçimi yanlış bence.


4- Süper Kupa retrosunu fazla anlatmaya gerek yok sanırım. Hemen hemen birebiri yapılmış, omuzlardaki 3 Adidas çizgisi Adidas'ın lisanslı şekli olduğu için de, 2 çizgi konmuş. Aynı taktik Neuchatel formasında da mevcut.
[hagi.jpg]

5- Bu da efsanevi Neuchatel maçında giyilmiş olan beyaz formanın retrosu. Bir isme değil, bir maça adanmış retrolardan biri. Neuchatel formasının aslı da şudur.

6- Büyük insan Coşkun Özarı anısına çıkartılmış olan bu çapraz çizgili forma Galatasaray'ın tarihindeki en değişik formalardan biridir. 1955-56 sezonunda sadece 1 sezon kullanıldı. Galatasaray tarihinde epey dikkat çeken bu formayı bir efsanenin anısına çıkartma fikri güzel olmuş


7- 1944 yılında ileride üzerinde Ali Sami Yen Stadı'nın inşa edileceği toprak sahada çıkılan ilk maçta giyilen formanın retrosu bu forma. Ayrıca diğer branşlarda da (hentbol) kullanılmış zamanında. 4 parçalı şekli Galatasaray'ın giydiği değişik formalar kategorisine girmesine sebep oluyor.  Retro Serisi'nin en güzel ürünlerinden biri bana kalırsa. Fakat bu formanın orijinalinin sol kolu kırmızı, o detay ya atlanmış, ya da bu haliyle günlük kullanıma daha uygun bulmuşlar.

8- Metin Oktay Anı Forması'ndan sonraki en başarılı ürün bence. Fatih Terim anısına çıkartılmış olan beyaz retro forma. Arkasında efsane kaptanın 5 numarası yazılı. Ayrıca sağ göğüste altın yaldızlı Fatih Terim imzası bulunuyor. Epey emek harcanmış, günlük kullanıma da çok uygun. Forma ise 1965-1976 yılları arasında epey uzun süre giyilmiş olan beyaz formanın retrosu.
 

9- Çıkmış olan son ürün voleybol efsanesi Paidar Demir adına çıkartılmış retro forma. 1980'li yılların ikinci yarısında Galatasaray Voleybol Takımı'nın kullandığı sarı formanın retrosu. Bu ürün şimdilik bir formanın retrosu olarak çıkartılan futbol harici bir branşa ait ilk ürün.

   Ürünlerin fiyatları 33-59 tl arası değişmektedir.Ayrıntılarını http://www.gsstore.org/urunListele.asp?bolumID=161  adresini ziyaret ederek bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder